Zuby múdrosti


Zuby múdrosti nevyrastajú spolu s ostatnými zubmi medzi šiestym až dvanástym rokom života dieťaťa. Väčšinou vyrastajú až v neskorej dospelosti. Niekomu skôr alebo neskôr. Sprevádzané sú väčšou citlivosťou, až bolesťou v mieste, kde vyrastajú. Pretože na tom mieste, kde sú umiestnené, pred nimi nebol žiadny zub. Je to vlastne bolesť, akú zažívajú aj malé deti, keď sa im prerezávajú nové zúbky. Niekedy sprevádzaná horúčkami, vracaním, no stať sa môže, že to dieťa ani nedá najavo.

zuby

Nesľubujú nám žiadnu múdrosť do života.

Takisto je to aj so zubmi múdrosti. Nesľubujú nám žiadnu múdrosť do života. Jedine tú, že budeme vedieť, ako veľmi to bolí, keď sa prerezáva zub. Keď vám vyrastú, nebudete o nič múdrejší ako ste boli predtým. Takže vám vlastne nijako nepomôžu. S múdrosťou. S potravou vám môžu požuť, hlavne ak ste stratili už nejaký ten trvalý zub, tak zub múdrosti ho môže nahradiť.

Pokazený zub

Samozrejme, ak vám nenarastie už pokazený. Pretože to sa pri zuboch múdrosti stáva dosť často. Potom neostáva nič iné, len ho dať hneď vytrhnúť. Problémom sa však môže stať to, že niekedy sa zuby múdrosti prerezávajú aj niekoľko rokov. Ako napríklad asi aj mne. Cítim, že rastie, kúsok je už vonku, ale nepokračuje to zatiaľ nijako. Už to mám tak nejaké dva-tri mesiace. Zubárka mi povedala, že je to normálne. Ja ho však našťastie nemám pokazený. Tam by vznikol problém, pretože sa od neho môžu pokaziť aj okolité zuby a to by ste predsa nechceli.

bílé zuby

Veľký koreň, nedostatok miesta

Zuby múdrosti väčšinou vyrastajú pekne každý po jednom a nie naraz. Takže ak vás to bolí, užijete si to štvornásobne. Ak je potrebné ho vytrhnúť, pretože je pokazený, pripravte sa. Síce trhanie v dnešnej dobe nebolí, ale ak vám zubárke ukáže aký dlhý koreň mal váš zub múdrosti, budete veľmi prekvapení. Patrí medzi najdlhšie korene, preto sa vám bude zdať, že vám zubárka ťahá aj kosť.
Ďalší problém, ktorý vzniká je ten, že častokrát sa so zubmi múdrosti už ani veľmi nepočíta. Hlavne tí, čo majú veľké zuby a pomerne malé ústa, tak sa im zub múdrosti začne prerezávať, ale môže im to spôsobiť pokrivenie chrupu. Pretože zuby múdrosti sa tam jednoducho nezmestia.
Preto sa predpokladá, že zuby múdrosti do budúcna zaniknú. 

About the Author