Superpotravina z našich lúk


Peľ je neskutočný dar prírody. S jeho zberom nám pomáhajú usilovné priateľky včielky, keď opeľujú kvety a stromy. Na chĺpkoch na zadných nožičkách sa zachytia stovky až tisíce peľových zrniečok, ktoré sa postupne sformujú do granúl. Každá včielka je schopná priniesť do úľa len 2 zrnká peľu, uskladni ich do buniek plastu, zaviečkuje a nechá dozrieť (prebehne fermentácia). Takto upravený peľ slúži ako zdroj bielkovín pre kolóniu.

květ

Ak sa pred úľ položí mala búdka s mriežkou, včely, ak sa chcú dostať do úľa nemajú inú možnosť a musia cez ňu prejsť a peľové granuly sa zachytia na mriežke. Samozrejme len malé množstvo peľu môžeme odobrať úľu ak nechceme, aby včielky trpeli nedostatkom potravy.
Včelí peľ je superpotravina v právom zmysle slova. Obsahuje viac ako 250 látok vrátane aminokyselín, bielkovín, sacharidov a minerálov. Tiež obsahuje vitamíny A, C, D, E, K, vitamíny skupiny B, nenásytne mastne kyseliny a enzýmy

včela

Účinky peľu a jeho využitie
·         je prirodzený zdroj energie, je vynikajúci prostriedok proti únave
·         posilňuje obranyschopnosť organizmu, chráni ho pred vírusmi a baktériami, ma protizápalové účinky
·         enzýmy podporujú trávenie, zvyšuje chuť do jedla pri rekonvalescenciách
·         ma pozitívne účinky na nervovú sústavu, užíva sa tiež pri poruchách spánku
·         používa sa pri srdcovo-cievnych ochoreniach, zabraňuje lámavosti kapilár
·         vysoký obsah antioxidantov chráni voči voľnými radikálmi a chráni bunky pred oxidáciou
·         odporúča sa i pri problémoch s neplodnosťou
·         požíva sa pri rôznych alergiách, keďže znižuje v organizme obsah histamínu
·         pomáha pri kožných problémoch a podporuje rast vlasov

pyl
 
Preventívne môže dospelý človek konzumovať 5 gramov, čiže asi 1 čajovú lyžičku denne, rozdelenú na 3 dávky po dobu 1 – 2 mesiacov. Ak už ma nejaké zdravotné problémy, dávku peľu sa zvyšuje, ale maximálne na 20g denne. Pri vyšších dávkach sa môže človek „predávkovať“ a hrozí hypervitaminóza. Taktiež treba byť opatrný, ak človek ešte nikdy peľ nejedol a užiť na začiatok len zopár granuliek kvôli možnej alergickej reakcií. Tehotné ženy by peľ nemali konzumovať vôbec.
Včelí peľ sa dá užívať priamo prehltnutím peľu alebo primiešať ho do jogurtu alebo ovocnej šťavy. Týmto spôsobom však ľudský organizmus dokáže spracovať asi len 60% zo všetkých cenných látok. Aby ich telo vedelo úplne stráviť a využiť, peľ sa najprv zmieša s medom. Za pár dní prebehne fermentácia a stráviteľnosť peľu sa zvýši až na 100%. 

About the Author