ZOPÁR TIPOV AKO VYKÚZLIŤ VÔŇU DOMOVA Z DOMÁCICH ZDROJOV


Ak máte záhradku a v nej kopec aromatických byliniek, nie je nič ľahšie. Postačia vám na to aj tie úplne najobyčajnejšie kuchynské.
 
KUCHYŇA
Kuchynská vonná zmes
Táto zmes odháňa muchy a potláča kuchynské pachy.
Použijeme na ňu 4 diely železníka, 2 diely mäty, 2 diely bobkového listu, 1 diel kvetov a listov vratiča, 1 diel ligurčeka, niekoľko roztlčených klinčekov a fialkový koreň. Usušené bylinky zmiešame dokopy a necháme v miske. Zakaždým keď prejdeme okolo zmes pomrvíme medzi prstami a vôňa sa uvoľní.

suché květiny
 
Pracovné rukavice
Do kuchynských pracovných rukavíc zašijeme materinu dúšku, rozmarín alebo koreniny. Pri dotyku s horúcimi hrncami alebo rúrou sa príjemne rozvoňajú.
 
Pokrievka na hrniec
Do čajníkovej pokrievky urobíme otvory a naplníme ich lupienkami ruží, listami alojzie alebo kvetmi jazmínu. Teplo z čajníka aktivizuje ich arómu.

kuchyně
 
OBÝVAČKA
Aromatizovaná voda
Zmiešame 100ml ružovej vody s 10g nového korenia alebo klinčekov v prášku. Týždeň necháme odležať, potom použijeme tak, že kvapneme pár kvapiek na horúcu panvicu, do aromalampy alebo do krbu a miestnosť sa zaplní vôňou.
 
Vonné drevo
Pri zvláštnych príležitostiach pálime v krbe drevo, ktoré pri horení vydáva príjemný pach ako borievkové, borovicové, cédrové, cyprusové, čerešňové, smrekovcové alebo jabloňové či hruškové.
Na okraji krbu môžete mať poruke nepotrebné usušené časti bylín, ktoré postupne trúste do ohňa. Ich vôňa osvieži vzduch. 
 
Bylinkový vosk
Pri výrobe bylinkového vosku povaríme v tekutine bobule vavrínu pravého, z ktorých sa vylúhuje vosk. Ten potom po vychladnutí zozbierame, zohrejeme a znova precedíme. Môžeme pridať do vosku pri výrobe sviečok. Pri horení uvoľnuje príjemnú korenistú vôňu.
 
 
SPÁLŇA
Pomaranč s klinčekmi
Klinčekyvtlačíme do kôry pomaranča na čo najväčšej ploche ale tak aby zostal nejaký priestor nakoľko pomaranč pri schnutí zmenšuje svoj objem. Potom ho pogúľame vzmesi kosatcového korienka a korenín, buď škorice alebo nového korenia. Previažeme stuhou a zavesíme. Pomaranč si zachová vôňu aj vyše roka.
 
usušené kytky
 
KÚPEĽŇA
Prírodná aviváž
Čerstvé aromatické listy alebo kvety povaríme 15 minút na miernom ohni na panvici s pokrievkou, čím získame silný odvar. Tekutinu precedíme a použijeme v práčke pred odstreďovaním. Ak je odvar tmavšej farby nepoužívame pri bielom prádle! Môžeme použiť tieto bylinky: listy archangeliky, majoránu, mäty, lipie, monardy, myrty, vavrínu, roztlčený koreň rozchodníka veľkého, kvety levandule, lupene ruží alebo fialky.   

About the Author